Duitse autofabrikanten zouden door de invoer van de Amerikaanse importheffingen van Trump ruim een kwart van hun omzet in het land kunnen mislopen, berekende persbureau Bloomberg. Het zou in totaal kunnen oplopen tot een kostenpost van 3,7 miljard dollar (3,15 miljard euro).

Vooral Porsche en Mercedes-Benz lijken hard geraakt te worden. De twee fabrikanten leunen heel erg op de Amerikaanse markt en hebben er nauwelijks tot geen productiefaciliteiten. Dat maakt het juist voor deze twee merken erg lastig om de importheffingen van 25 procent op te vangen.

Porsche is volledig afhankelijk van import. Dat heeft impact op moederbedrijf Volkswagen. De Duitse autofabrikant moet namelijk 80 procent van de in Amerika verkochte auto’s importeren. Mercedes staat als tweede grote speler op de lijst met 63 procent van de auto’s die het verkoopt op de Amerikaanse markt die van buiten de Amerikaanse grenzen moet komen.

Duitsland is een van de grootste auto-exporteurs naar Amerika. Jaarlijks wordt er voor bijna 25 miljard dollar aan vierwielers naar het land verscheept. Dat komt neer op ongeveer 450.000 auto’s.

In reactie op de door Trump ingestelde importheffingen daalden de aandelen Porsche en Mercedes donderdag met 5,7 procent in waarde. BMW moest 4,9 procent inleveren en Volkswagen viel 4,3 procent terug. Stellantis, dat als een van de weinige Europese autofabrikanten een goed netwerk in de VS heeft en daardoor dus minder last heeft van de heffing, moest ook iets meer dan 4 procent inleveren.

Snelle reactie van Europa, maar nog geen actie

De EU reageerde snel op de importheffingen die op 2 april in moeten gaan. “We zullen deze aankondiging nu beoordelen, samen met andere maatregelen die de VS de komende dagen overweegt,” zei Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in een verklaring.

Von der Leyen houdt logischerwijs een slag om de arm. Als het aan Trump ligt, dan blijft het namelijk niet alleen bij de importheffing op auto's, maar wordt dit in mei uitgebreid naar alle belangrijke auto-onderdelen. Dat zou het ook duurder maken om de importheffingen te ontwijken met eenvoudige assemblage van belangrijke modellen in de VS. Daarnaast zouden ook grote onderdelenleveranciers, zoals het Duitse Bosch, hierdoor getroffen worden.

Volgens Trump zouden de importheffingen ertoe moeten leiden dat autofabrikanten hun productie in toenemende mate naar de VS verplaatsen. Dat zou vooral meer werkgelegenheid moeten opleveren.

Niet geheel verrassend is het feit dat Tesla het minst getroffen wordt door de invoer van de heffingen. Het automerk van Elon Musk heeft meerdere fabrieken in de VS, waarmee het de lokale markt bedient.

Andere Amerikaanse merken als Ford en Chevrolet leunen in vergelijking nog veel meer op fabrieken in bijvoorbeeld Mexico en andere landen vanuit waar auto's naar Amerika worden verscheept.

Mogelijke gevolgen importtarieven van Trump op de Nederlandse economie

Uit berekeningen van ING Research blijkt dat de Amerikaanse invoertarieven op auto's en auto-onderdelen de Nederlandse economie op jaarbasis ongeveer 230 miljoen euro kunnen kosten op de korte termijn. Dit effect kan oplopen tot 600 miljoen euro, zodra Amerikaanse afnemers meer binnenlandse alternatieve vinden.

De effecten voor de Nederlandse economie zijn nog groter als Trump een universele invoerheffing van 25 procent voor de EU invoert. Dan gaat het voor de Nederlandse econome op de korte termijn om 3 miljard euro schade en op de langere termijn om 8 miljard euro, aldus ING Research.

LEES OOK: Europese Unie stelt tegenheffingen op Amerikaanse producten met twee weken uit